עם כניסתו לתוקף של חוק רישוי שירותי רכב בשנת 2016, נוצר מצב תקדימי בשוק הרכב הישראלי. ציבור הנהגים, שהורגל לרכוש רכבים ביבוא מסחרי אך ורק מיבואן יחיד ו"מורשה", זכה עם כניסת החוק לאופציות רבות ומגוונות לרכישת רכב – אחת מהן בערוץ שנקרא רכב ביבוא מקביל.  

אז מהו רכב ביבוא מקביל?

יבוא מקביל הוא למעשה יבוא של תוצר רכב על-ידי יבואן נוסף ולא רק על-ידי היבואן הרשמי של היצרן. לדוגמה – חברת "כלמוביל" היא היבואן הרשמי (או בשפת משרד התחבורה, יבואן ישיר) של חברת מרצדס. עם כניסת החוק לתוקף, הורשו גם חברות ישראליות אחרות לייבא רכבי מרצדס שקנו בחו"ל מסוכני משנה מורשים של היצרן, לייבאם ארצה ולמכור אותם לנהג הישראלי. כוונת המחוקק הייתה למעשה למנוע מצב שבו חברה אחת בלבד יכולה לשווק דגמי מותג מסוים ולשלוט על מחירו באופן אבסולוטי – או במילים אחרות, להפסיק את תופעת "מונופול הזכיינים" שפגעה בשוק הרכב הישראלי.

האם באמת ירדו המחירים?

התשובה כמובן מורכבת. בתחילת הדרך, לא הורגשה ירידת מחירים – הן בגלל הזמן הרב יחסית שלקח לשחקנים החדשים בתחום לייבא ולהציע רכבים למכירה, והן בגלל קשיים ביורוקרטיים שחוו אותם יבואנים חדשים מול משרד התחבורה ורשויות המכס. כמו-כן, התקשו היבואנים החדשים בתחום להציע מחירים תחרותיים שכן סוכנים מורשים בחו"ל סירבו למכור להם רכבים – עקב הטלת וטו מצד היצרניות שחששו לגורל המותג שלהן בישראל.

עם זאת, ככל שעבר הזמן התגברו היבואנים המסחריים על קשיים אלו וכעת ניתן לומר שהמהפך הושלם ובהחלט ניתן לקנות ביבוא מקביל רכב (זעיר או עקיף – על כך בהמשך) תוך חסכון משמעותי מהמחיר ב"חברה", וזאת בעיקר בדגמי יוקרה.

רכב ביבוא מקביל מסוג מרצדס

אילו סוגים של יבוא רכב מקביל יש?

ובכן – יבוא מקביל רכב הוא למעשה שם כולל ליבוא של כל כלי רכב ביבוא מקביל שלא באמצעות היבואן הישיר (שקונה רכבים ישירות מהיצרן). יבוא מקביל מסחרי מתבצע בשני ערוצים – ערוץ אחד הוא "יבואן עקיף", כלומר יבואן שמורשה להביא ארצה מספר בלתי מוגבל של כלי רכב ומותגים בכפוף לעמידתו בדרישות משרד התחבורה (כגון רשת מוסכים, אולם מסירה וכו'), או ערוץ שני ומקל שנקרא "יבואן זעיר", ובו היבואן זוכה לדרישות מקילות אך מצד שני יכול לייבא עד 20 כלי רכב בשנה.

כמובן, שגם היבוא האישי הוא סוג של יבוא מקביל – כאשר בו פתוחה הדלת גם ליבוא של רכבים משומשים, מה שיכול לחסוך לרוכש סכום גדול נוסף.

איך יודעים מה עדיף?

כרגיל, אנחנו ממליצים לבצע סקר מקיף לפני כל רכישה. ישנם דגמים שרכישתם ביבוא מקביל (עקיף, זעיר או אישי) לא תחסוך דבר, ולעומת זאת ישנם רכבים בהם מדובר בהבדלים של מאות אלפי שקלים לעומת המחיר בחברה. שיקול נוסף אותו יש לקחת בחשבון הוא הזמינות – לעיתים קרובות מתקשים היבואנים הרשמיים לקבל "הקצאות" מהיצרנים לרכישת רכבים עבור השוק הישראלי. היבוא המקביל והאישי יודעים להתגבר על בעיה זו מכיוון שאינם קונים מהיצרן אלא מסוכני משנה, שלעיתים קרובות ישמחו "להיפטר" מסחורה פחות מבוקשת באירופה אך מאד פופולרית בישראל. דוגמה טובה לכך היא רכבים חשמליים דוגמת האאודי E-Tron, שנהנתה אמנם מביקושים יציבים באירופה אך בישראל נוצרה סביבה היסטריה של ממש בסוף שנת 2019 עקב עליית המס הצפויה.

בעקבות חוסר היכולת של היבואן הרשמי לספק את הביקוש הער, פנו רבים ליבוא המקביל והאישי ורכשו רכב ביבוא מקביל – אמנם במחיר זהה או לעיתים אף גבוה ממחירו הרשמי בישראל, אך לפחות זכו לרכוש את הרכב בטרם עליית המס ולחסוך בכך עשרות אלפי שקלים.

האם ניתן לייבא כל רכב ביבוא מקביל?

היבוא המקביל נותן מענה למגוון צרכים – יבוא מקביל רכב חדש, כמו גם יבוא מקביל רכב משומש אפשריים בהחלט. בערוצי היבוא הזעיר והאישי תוכלו גם לייבא רכבים ללא יבואן רשמי בארץ – דוגמת למבורגיני, לוטוס או אפילו יצרנים סינים. בכל זאת – כפי שכתבנו, יבוא רכב מקביל נועד להסיר חסמים ולעזור לצרכן לקנות רכב במחיר שפוי.

למעשה, הרכב היחידי שלא תוכלו לייבא באחד מערוצי היבוא המקביל הוא רכב חשמלי מלא שאין לו נציג רשמי בארץ – עד לאחרונה, דוגמה מושלמת לכך היו רכבי טסלה אך כעת, עם תחילת שיווק המותג בארץ ניתן בהחלט לבצע יבוא טסלה לישראל ביבוא מקביל. 

שתף עמוד: